Heel Laren staat op scherp na weer een brand met rietkap

De Gemeente Laren belandde afgelopen weekend in verhoogde staat van paraatheid nadat het dorp vrijdagnacht weer door een rietkapbrand werd opgeschrikt. Er is meer politie, extra ingehuurde particuliere beveiligers rijden rond en de burgemeester heeft de inwoners opgeroepen om uit te kijken naar brandstichters.

De spanning bij bewoners met een rietgedekte kap was al gestegen door de recente branden bij de houtzagerij, de bibliotheek en de lege villa in Blaricum.

Op de Jagerwseg liep het nog goed af. Een ooggetuige vertelt wat er om ongeveer kwart voor een ‘s ochtends gebeurde. “Ik was op op de fiets in de mist op weg naar huis en hoorde een sirene.” Dat was een Speciaal branddetectiesysteem in de rietkap . “Op dat geluid ben ik afgegaan. En je rook ook een brandlucht”, vertelt de Laarder, die in de buurt woont. “Ik heb 112 gebeld. De buurman en de bewoner van dat schitterende huis kwamen naar buiten. Het ging allemaal heel snel. Eerst smeulde het riet alleen. Maar dertig seconden later schoten de vlammen eruit. Met een aangereikte brandblusser heb ik de brand gedoofd. Daarna de sproeiinstallatie in elkaar gezet en de boel nat gehouden tot de brandweer het overnam. Die heeft het riet deels weggehaald. Er kwam veel brandweer en politie bij.”

Extra maatregelen

Het incident was later op de dag aanleiding voor een extra vergadering van burgemeester en wethouders. Hoewel een verband tussen de branden niet is aangetoond, acht het college extra maatregelen nodig. Besloten werd om met onmiddellijke ingang voorlopig extra particuliere beveiliging te laten surveilleren in het dorp. Dit in aanvulling op het verscherpte toezicht dat al door de politie was ingesteld. Er is zaterdagochtend meteen een onderzoek gestart. De politie kon daar gisteren nog niets over zeggen.

De burgemeester deed via de media een oproep aan de Laarders om extra alert te zijn. ‘Registreer verdachte zakenem meld die bij de politie’.

[Bovenstaande betekent dat het Lightspeed Fire Detection System wederom een pand heeft gered, ditmaal een monumentaal traditioneel gedekt pand]

Home Nieuws Heel Laren staat op scherp na weer een brand met rietkap