Rietkappen steeds beter beveiligd

De Gooi- en Eemlander - Het aantal beveiligde rietkappen in Laren neemt in rap tempo toe. Het Séclusive-systeem, dat in Laren ontwikkeld is, vloog in 2011 honderd keer over de toonbank.. Rietdekker en tevens brandweerman Antoon de Boer vertelt wat eigenaren van rieten daken kunnen doen voor hun veiligheid.

Als rietdekker weet De Boer precies hoe een dak in elkaar steekt. Zijn kennis komt de brandweer van Laren, waar hij bevelvoerder is, goed van pas. Bij de brandweer is hij gespecialiseerd in rietkapbranden en geeft hij andere korpsen voorlichting. De Laarder merkt dat er de laatste tijd veel vraag is naar brandbeveiliging voor rietkappen. “Sinds de vermeende pyromaan actief is, kiezen steeds meer mensen ervoor om iets te doen. Ze schaffen toch maar een beveiligingssysteem aan, of verbeteren het huidige.”

In trek

Vooral het Séclusive-systeem is volgens De Boer in trek. “Dat is hier in Laren ontwikkeld en binnen korte tijd populair gewordem.” Navraag bij de ontwikkelaar leert dat Séclusive in Laren en omgeving afgelopen jaar zo’n honderd keer verkocht is. In 2012 ging gingen het systeem acht keer over de toonbank. De Boer vervolgt: “Maar een beveiliging is niet verplicht. Er zijn nog verbazingwekkend veel rietkappen in Laren zonder brandbeveiliging, al wordt er bij nieuwbouwhuizen tegenwoordig wel standaard een beveiliging op gemonteerd.”

De Boer merkt op dat rieten daken nog altijd erg gewild zijn bij Laarders. “Er zijn ook nu nog regelmatig mensen die overstappen van dakpannen naar riet. Dat geeft aan dat niet iedereen bang is geworden.” De branden van de afgelopen tijd bij rietkappen in Laren beginnen volgens De Boer bijna altijd onderin de kap. “Tegenwoordig zie je voortdurend brandstichting in deze regio. De pyromaan steekt de rietkap van onderaf aan, daardoor zijn ze lastig te detecteren voor beveiligingssystemen.” De Boer licht de werking van een aantal systemen, die brand snel constateren en of voorkomen, toe.

“Er zijn verschillende manieren om een rieten dak te beveiligen. Een veelgebruikte is het detectiesysteem Rupako. Daarmee hang je een aantel sensoren aan je dak. Als die brand detecteren, gaan er sproeiers aan. Het nadeel bij dit systeem is dat het brand laat detecteert wanneer het van onderaf ontstaat, zoals bij brandstichting meestal het geval is.”

“Séclusive, Lightspeed Fire Detection System, is in Laren ontwikkeld door Schimmel beveiligingstechniek en de Larense brandweer. Met dit systeem wordt er een dunne kunsstofvezel op het riet bevestigd. Door de kunststofvezel wordt een lichtsignaal verstuurd. Als er brand is, smelt de vezel en krijgt de ontvanger geen licht meer. Er gaat dan een sirene en het systeem kan, tegen extra betaling de brand ook gelijk doormelden aan de meldkamer van de brandweer.

Er wordt door Séclusive niet geblust, maar het merkt wel veel sneller iets op. Het systeem bestaat nu 3,5 jaar en wordt steeds populairder in Laren.”

Brandvertragend middel

“Al lange tijd bestaan brandvertragende middelen. Dit is een soort vloeistof die je op je rietkap kunt aanbrengen. Het geeft ongeveer anderhalf uur vertraging bij brand. Een brandvertragend middel is vooral nutting bij het voorkomen van overslaan van brand, zoals rondvliegende vonkenregens van een ander brandend gebouw kunnen veroorzaken.”

Home Nieuws Rietkappen steeds beter beveiligd